Prehranske delavnice na kmetiji
V sklopu projekta načrtujemo izvedbo 15 prehranskih delavnic na lokacijah treh centrov za starejše DEOS (Črnuče, Trnovo in Notranje Gorice) in na lokaciji kmetije Trnulja. Dogodki bodo obsegali izvedbo izobraževanj in delavnic, z različnimi vsebinami za starejše.
Osrednje teme delavnic bodo prikaz pridelave, predelave in priprave lokalno pridelane ekološke hrane, kuharske delavnice in spoznavanje zdravega načina življenja. Na delavnicah se bo spodbujalo druženje med starejšimi in medgeneracijsko druženje starejših oseb z otroci in invalidi. Projekt »Uvedba lokalne, ekološko pridelane prehrane, z delavnicami za starejše na kmetiji« se financira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

O projektu
Projekt koordinira družba DEOS d.o.o., v sodelovanju s projektnimi partnerji: Zavod Aktivna starost so.p., Kmetija Trnulja, katere nosilec kmetijske dejavnosti je Miha Pupis, Domačija Grčin, nosilec dopolnilne dejavnosti Peter Čvan in Kmetija Burjek, nosilec dopolnilne dejavnosti Vinko Štorman.
Glavni cilj projekta je proučitev možnosti diverzifikacije kmetijskih dejavnosti na naslednjo dopolnilno dejavnost: organiziranje delavnic ali tečajev (SKD 85.590 Drugje nerazvrščeno izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje)
Dodatni cilji projekta:
- vpeljava delavnic na temo biološke in zdrave prehrane v redno ponudbo kmetije;
- razširjanje ponudbe kmetijskih dejavnosti na kmetiji;
- izboljšanje kakovosti življenja udeležencev delavnic;
- prilagoditev delavnic za starejše;
- reševanje izzivov kmetij, ki se soočajo s posledicami epidemije (npr. zmanjšanje povpraševanja po turističnih namestitvah);
- dodatna ponudba na trgu za starejše v skladu s strategijo dolgožive družbe.
Ključni načrtovani rezultati projekta so:
- oblikovan program delavnic pridelave, predelave in priprave lokalno pridelane ekološke hrane na kmetijah;
- opredeljeni pogoji za sodelovanje uporabnikov na delavnicah;
- opredeljeni osnovni pogoji za kmetijska gospodarstva za izvajanje delavnic s starejšimi osebami;
- analiza zadovoljstva in kakovosti življenja uporabnikov ob zaključku projekta.
Projekt »Uvedba lokalne, ekološko pridelane prehrane, z delavnicami za starejše na kmetiji« oz. krajše »Prehranske delavnice na kmetiji« se izvaja v sklopu 3. Javnega razpisa za podukrep 16.9 Podpora za diverzifikacijo kmetijskih dejavnosti v dejavnosti v zvezi z zdravstvenim varstvom, socialnim vključevanjem, kmetijstvom, ki ga podpira skupnost ter izobraževanjem o okolju in hrani. Javni razpis se sofinancira iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v višini 100 %. Projekt Prehranske delavnice na kmetiji traja od 6.4.2022 do 6.4.2025.
Rezultati projekta
V okviru projekta smo uspešno izvedli 22 prehranskih delavnic v centrih DEOS in na posestvu Trnulja. Udeleženci so se skozi praktične aktivnosti seznanili z ekološko pridelavo, hladnim stiskanjem olj, pripravo zdrave hrane in načeli trajnostnega kmetovanja. Vse zastavljene cilje smo dosegli:
Oblikovali smo program delavnic za pridelavo, predelavo in pripravo lokalno pridelane ekološke hrane na kmetijah.
Določili smo pogoje za sodelovanje uporabnikov na delavnicah.
Opredelili smo osnovne zahteve za kmetije, ki želijo izvajati delavnice s starejšimi osebami.
Izvedli smo analizo zadovoljstva udeležencev in vpliva projekta na kakovost njihovega življenja.
Poleg osnovnih ciljev smo dosegli tudi dodatne:
Posestvo Trnulja je v okviru nove dopolnilne dejavnosti ustvarilo 5000 evrov prihodkov.
Projekt je imel širok pozitiven vpliv, saj je starejšim omogočil aktivno preživljanje časa, nova znanja o zdravem prehranjevanju in večjo socialno vključenost. Kmetije pa so pridobile nova znanja in priložnosti za diverzifikacijo dejavnosti ter dodatne prihodke.
Poseben poudarek smo namenili prilagoditvi delavnic starejšim, kar je vključevalo tudi izobraževanje članov kmetij za delo s to skupino. Eden izmed pomembnih rezultatov projekta je bil razvoj metodologij za učinkovito vključevanje starejših v izobraževalne procese. S podporo Zavoda AS smo zasnovali smernice za prilagajanje aktivnosti:
Prilagojene delavnice – počasnejši tempo, več praktičnih prikazov in prilagojene naloge.
Medgeneracijski pristop – vključevanje mladih in otrok za prenos znanja in izkušenj.
Dostopnost delavnic – organizacija na lokacijah, ki so starejšim prijazne in dostopne.
Sodelujoče kmetije so skozi projekt pridobile nova znanja in razvile strategije za širitev svoje ponudbe:
Kmetija Burjek – Razvili so model delavnic “Iz polja do mize”, kjer obiskovalci sodelujejo v celotnem procesu pridelave hrane.
Posestvo Trnulja – Razširili so programe trajnostnega kmetovanja in ekološke kulinarične izkušnje.
Kmetija Grčin – Vpeljali so nove delavnice o prehrani in podnebnih spremembah.
Projekt ni bil omejen zgolj na sodelujoče kmetije, temveč smo razvili smernice, ki omogočajo širitev modela na druge kmetije po Sloveniji. Tako bodo tudi druge kmetije lahko v prihodnje izvajale podobne delavnice. Projekt “Prehranske delavnice na kmetiji” je dokazal, da inovativno povezovanje kmetijstva in socialnega varstva prinaša dolgoročne koristi za vse vpletene.