Pripomočki za starejše za hojo

Pri hoji je na voljo veliko pripomočkov, in sicer od manjše negotovosti pri hoji do težje pokretnih in nestabilnih. Pri bolj stabilnih osebah se uporabljajo palice, bergle in tudi pohodne palice. V primeru, ko je prisotna motnja ravnotežja pa je bolj primeren rolator, tj. hodulja na štirih kolesih. Različni pripomočki za starejše so lahko v izposojo in jih lahko predpiše osebni zdravnik.

Invalidski voziček

Med pripomočki za starejše je tudi voziček, ki nam služi predvsem za mobilnost oskrbovanca. Tako ga lahko peljemo v drug prostor, na teraso ali na sprehod. Če ima oskrbovanec dovolj moči, lahko voziček sam upravlja. Ima pa še druge prednosti. Pri sedenju na vozičku so pljuča bolje predihana, pritisk na kožo je na drugih mestih, kot pri ležanju v postelji. Prav tako so osebe na vozičku bolje motivirane, tudi bolj budne, saj je pokončna drža naš fiziološki položaj tekom dneva. Ločimo navadne vozičke na ročni pogon, počivalnike in vozičke na elektromotorni pogon. Voziček predpiše osebni zdravnik v izposojo.

Pripomočki za starejše za hranjenje

 • Pribor z odebeljenim ročajem (kadar oseba nima popolnega stiska zapestja)
 • Pribor z zasukom (kadar ima oseba težave z gibanjem zapestja)
 • Nedrseča podloga
 • Lonček za pitje
 • Lonček za pitje z izrezom za nos (kadar oseba težko zvrača glavo nazaj)

Mizica za hranjenje

Mizica za hranjenje je dodatek k postelji, ki pomembno pripomore k lažjemu hranjenju, predvsem ko se oseba lahko hrani sama. Na tržišču so na voljo prostostoječe mizice ali mizice v obliki pladnja. Za uporabo so nekoliko primernejše prostostoječe, saj se oseba lahko premika med hranjenjem. Mizica se lahko koristi tudi kot odlagalna površina, npr. za pijačo ipd.

Pripomočki za starejše za oblačenje

 • Pripomoček za zapiranje gumbov
 • Pripomoček za obuvanje nogavic

Električna negovalna postelja

Izbira negovalne postelje je za uporabnika ključnega pomena. Postelja in dodatki morajo bolniku/uporabniku zagotavljati funkcionalnost, udobje in varnost, obenem pa olajšati osebi, ki izvaja nego, da lahko delo opravi čim lažje. Posebnost teh postelj je, da so opremljene z električnimi motorji, ki na ukaz spremenijo nagib hrbtnega dela in višino same postelje, z namenom lažjega izvajanja dela ali nameščanja na invalidski voziček. Postelja poleg tega olajša aktivnosti kot so: menjava plenice (saj si bolniško posteljo prilagodite svoji višini), posedanje v postelji (samo s pritiskom na gumb naredite pol sedeči položaj, iz katerega se lahko uporabnik prehranjuje, gleda televizijo, bere…) hranjenje uporabnika (uporabnika lahko posedete v negovalni postelji, kjer ga hranite ali s pomočjo posteljne mizice je sam). Bolniška postelja je ograjena z varovalno ograjo, ki se enostavno spusti, električni mehanizem pa poskrbi za spremembo položaja postelje.

Antidecubitusna blazina

Preležanine nastanejo zaradi dolgotrajnega neprekinjenega pritiska na posamezne dele telesa. Najbolj so nastanku preležanin izpostavljeni nepokretni in oslabeli ljudje, ki večino časa preživijo v ležečem, pol-sedečem ali sedečem položaju. Gre za globoko poškodbo tkiva, ki nastane zaradi slabe prekrvavitve v določenem delu telesa. Najpogosteje so prizadeti zatilje, glava, ramena, lopatice, komolci, hrbtenica, kolki, trtica, kolena in peta. Za preprečitev nastanka ran se uporabljajo blazine, ki se lahko namestijo v posteljo čez celotno ležišče ali posamezni manjši kosi kot npr. zaščita za pete, nameščena blazina na sedalo invalidskega vozička ipd.

Dodatni posteljni pripomočki

Za lažje negovanje, bolj kvalitetno ležanje v postelji, se poleg postelje priporoča po potrebi tudi uporaba:

 • Varovalna posteljna ograja – s pomočjo ograjic na obeh straneh lahko negovalec opravlja delo nemoteno, obenem pa je uporabnik zaščiten pred padcem. Ograjica je tudi odličen pripomoček za lažje obračanje uporabnika v postelji.
 • Trapez – za pomoč pri obračanju v postelji. Lahko je nameščen na posteljno enoto ali je prostostoječi.

Inkontinenčni pripomočki za starejše

Izbira pripomočkov za inkontinenco mora temeljiti na vsakdanjiku uporabnika, tako da materiali za inkontinenco čim bolj podpirajo normalno vsakdanje življenje. Če je mogoče, inkontinenca ne bi smela vplivati na potek dneva, ampak omogoča običajne dejavnosti brez omejitev. Kateri material je najboljša izbira, je odvisno od več vidikov, in sicer:

 • vrsta inkontinence (od lahke inkontinence do zelo težke, uhajanje urina, blata ipd.)
 • ali je oseba še mobilna (na razpolago so mobilne hlačke oz. plenice)
 • druge posebnosti, kot so: občutljivost kože ipd.

Predvsem je pomembno, da se izbere prava velikost. Uporabnik si na podlagi izmerjenega obsega pasu lahko izbere velikost plenice (S, M, L, XL).