Nega

Z izboljševanjem medicine in staranjem prebivalstva ljudje živijo dlje, tudi z raznimi zdravstvenimi težavami, kar pomeni, da pri oskrbi in negi potrebujejo našo pomoč. Ker je občutljivost kože pogosto prizadeta, je nujna nega na domu in pomoč pri premikanju starejše osebe oz. pomoč pri oblačenju, obračanju, posedanju oz. presedanju, hoji ipd.

Zdrava oseba se ponoči večkrat nezavedno obrne, saj receptorji kože sporočajo, da je nekje pritisk na kožo prevelik in zato položaj postane neudoben.

Ker je pri bolni ali slabotni osebi občutljivost kože pogosto prizadeta, se zato na pritisk ali vročino kasneje odzove. To lahko vodi v poškodbo kože. Najpogostejše so rdečine zaradi pritiska, ki lahko napredujejo v rane.

Pogosta mesta pri ležanju na hrbtu, kjer pogosto pride do razjede zaradi pritiska, so pete in trtica. Pri ležanju na boku pa razjede med koleni, bok in ušesa. Za preprečitev razjed je zato pomembno, da osebi v postelji pomagamo menjati položaje.

Obračanje v postelji

Da se izognemo ranam in razjedam, je pri slabotnejših osebah nujna nega na domu redno obračanje v postelji, priporoča se obračanje na 2-3 ure. Kadar oseba leži na hrbtu, je nujno, da so podprte noge. V predelu gležnjev podložimo vzglavnik ali blazino, saj s tem preprečimo pritisk pete ob podlago. Če je oseba po kapi in ima prizadeto roko, podložimo tudi roko.

Za položaj na boku je pomembno, da je oseba obrnjena na bok in ne samo nagnjena. Ko je oseba na boku, zadaj podložimo hrbet in s tem preprečimo zasuk nazaj na hrbet. Zgornjo nogo podložimo, da je v liniji z medenico in jo rahlo pokrčimo.

Play Video
Play Video

Posedanje in presedanje

Za udobno in varno dvigovanje bližnjega sledite naslednjim petim korakom:

  • Postavite se čim bližje osebi, ki jo nameravate dvigniti. Stopala in hrbet postavite tako, da boste popolnoma stabilni, pri čemer naj bodo stopala obrnjena proti bližnjemu.
  • Med dvigovanjem zaščitite hrbet tako, da upognete kolena in počepnete med pripravo na dvig. Hrbet držite vzravnan in za dvig uporabite trebušne mišice.
  • Med dvigovanjem poskusite ostati čim bližje bližnjemu. Tako se boste izognili poškodbam hrbta zaradi nagibanja ali prepogibanja. To je tudi učinkovit pristop za obračanje bližnjega z ene na drugo stran ali s hrbta na bok.
  • Dvignite bližnjega ali pa ga prenesite z enim povezanim in tekočim gibom. Za popolno negovalno okolje zagotovite, da sta stol in obposteljna mizica podobno visoka. Priporočeno je tudi, da do postelje bližnjega lahko dostopate z obeh strani, da ni ovir na poti, po kateri boste premikali bližnjega in da lahko enostavno nastavite položaj hrbtnega naslona.

Prestiljanje posteljnine

Pri nepomični osebi uporabljamo podlogo (obračalko) v področju medenice. Doma si lahko pomagamo z dodatno rjuho, ki jo damo na pol. Na ta način osebo lažje pomaknemo višje po postelji ali k robu postelje z namenom obračanja na bok. Podloga nam koristi tudi kot delna zaščita pred izločki. Pogosto je dovolj le menjava podloge, večkrat pa je potrebno menjati tudi rjuho. Vse to lahko naredimo, čeprav oseba leži v postelji. Potrebno je osebo obrniti na bok, medtem ko za njenim hrbtom po polovici postelje zvijemo umazano podlogo in rjuho ter namestimo čisto. Nato osebo obrnemo na čisto posteljnino in dokončamo prestiljanje. Pozorni smo, da ni gub na rjuhi, saj lahko povzroči rdečino ali rano zaradi pritiska.

Play Video

Posteljna kopel

Nega na domu vključuje tudi posteljno kopel, kadar starejša oseba ne more vstati iz postelje in jo zato umivamo v postelji.

Pred začetkom osebi ponudimo posteljno posodo. Pripravimo pripomočke: umivalnik, vrč s toplo vodo, tekoče milo, umivalne krpice, zobno ščetko in zobno kremo, losjon ali mleko za telo, glavnik, nepremočljivo zaščito za posteljo, rokavice, dve brisači, čisto osebno perilo (pižamo), vrečko ali koš za odpadke in vrečko za umazano perilo.

Umivalne krpice so lahko iz blaga (frotirja), tiste za enkratno uporabo pa po uporabi zavržemo. Kadar so iz frotirja, jih ločimo po barvi. Svetlejše barve, npr. belo uporabimo za umivanje do pasu in umivanje nog, temnejše barve pa za umivanje anogenitalnega predela. Za umivanje uporabljamo dve umivalni krpici — eno za umivanje brez mila (za ovlažitev kože in spiranje mila), drugo za miljenje. Umivalno krpico temeljito spiramo s polivanjem nad umivalnikom, jo ožamemo in odložimo na čisto mesto (npr. v čisto plastično posodico, ki jo imamo samo za ta namen).

Umijemo si roke. Za zaščito oblečemo predpasnik ali haljo, ki jo uporabljamo samo pri izvajanju osebne higiene. Rokavice vedno uporabimo pri izvajanju higiene ustne votline, umivanju zobne proteze, umivanju spolovil in negi nog, če so na stopalu vidne spremembe (npr. glivice na nogah, bradavice). Rokavice tudi uporabimo, če ima starostnik spremembe na koži (npr. izpuščaje, poškodovano kožo) ali nalezljivo bolezen.

Posteljo naravnamo na primerno višino. Zgornjo rjuho in odejo ob straneh zapognemo navzgor, tako da ostane starostnik pokrit. Pri umivanju pokrivamo osebo z zgornjo posteljnino, čisto rjuho ali večjo brisačo, da je ne zebe, s tem prav tako zagotovimo zasebnost.

Najprej očistimo zobe in ustno votlino ter umijemo obraz in ušesa, in sicer brez mila. Pod glavo namestimo nepremočljivo zaščito za posteljo. Na zapestju preverimo temperaturo vode. Z mokro umivalno krpico najprej umijemo oči, od notranjega očesnega kota proti zunanjemu. Za vsak poteg umivalno krpico obrnemo in jo temeljito speremo. Pozorni smo na spremembe kot so: prekomerno solzenje ali kakšen drugačen izcedek iz oči, znaki vnetja, pekoče oči, moteča svetloba, dvojni vid. Če je vneto eno oko, najprej umijemo zdravo oko. S tem ne prenašamo okužbe z bolnega očesa na zdravo oko. Po tem umijemo čelo, lice, koren nosu, brado, predel okrog ust in nosu. Po enakem zaporedju obraz obrišemo.

Nato umijemo ušesa. Najprej predel za uhljem, potem uhelj in zunanji del sluhovoda. Uho obrišemo po enakem vrstnem redu. Vrat umivamo v smeri vratnih gub proti zatilju, uporabimo milo, ki ga s kože dobro speremo in obrišemo.

Sledi umivanje rok. Pod roko namestimo nepremočljivo zaščito. Najprej umijemo zapestje, zatem podlaket, komolec, nadlaket, ramo in pazduho. Namiljeno roko speremo in jo obrišemo po enakem vrstnem redu.

Z namiljeno krpico umijemo hrbtišče roke, prste, še posebej skrbno predel med prsti in dlan. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu. Posebej skrbno obrišemo kožo med prsti.

Nepremočljivo zaščito premaknemo pod hrbet ter umijemo prsni koš in trebuh. Starostniku slečemo zgornji del pižame in ga pokrijemo. Pri moškem umivamo prsni koš s potegi v obliki osmice. Začnemo pri prsnih bradavicah in s potegi nadaljujemo navzven z vedno večjimi osmicami čez celoten prsni koš do ramen. Pri ženski umijemo dojko krožno od bradavice proti spodnjemu delu dojke. Dobro umijemo in osušimo kožno gubo pod dojko.

Trebuh umivamo prečno ali krožno v smeri urinega kazalca. Umijemo popek. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu.

Osebo nato obrnemo na bok, lahko pa se v postelji tudi usede in ji umijemo hrbet. Hrbet umivamo z dolgimi potegi od ledvenega dela navzgor in prek lopatic navzdol. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu. Kožo na hrbtu namažemo s kremo. Po tem osebi oblečemo zgornji del pižame in jo pokrijemo.

Nepremočljivo zaščito zdaj premaknemo pod noge in se lotimo umivanja nog. Oseba naj nogo v kolenu rahlo skrči. Z namiljeno umivalno krpico začnemo umivati gleženj s krožnimi gibi, nadaljujemo z dolgimi potegi do kolena. Umijemo koleno in nadaljujemo z dolgimi potegi do dimelj. Umijemo nart, prste, predel med prsti, podplat in peto. Namiljeno kožo splaknemo in obrišemo po enakem vrstnem redu.

Umijemo še predel spolovil. Anogenitalno nego izvajamo pogosteje pri inkontinenci (tj. nekontroliranem izločanju urina in blata), če ima oseba vstavljen stalni urinski kateter in po odvajanju blata. Če je mogoče, naj se oseba umiva sama, po negi pa ji omogočimo, da si umije roke. Nataknemo si rokavice in nepremočljivo zaščito za posteljo namestimo pod zadnjico. Oseba naj leži na hrbtu, noge skrči in razpre. Z zgornjo posteljnino jo pokrijemo od stopal do kolen.

Pri moškem najprej umijemo nadsramje in dimeljski gubi. Penis umijemo tako, da kožico pomaknemo prek glavice proti korenu penisa. Umijemo glavico penisa, zatem umijemo modnik. Namiljen predel splaknemo in ga obrišemo. Kožico penisa potegnemo v prvotni položaj. Osebo nato obrnemo na bok, namilimo zadnjico in nazadnje predel okrog zadnjika. Zadnjico po istem zaporedju splaknemo in obrišemo.

Pri ženski uporabimo milo za intimno nego. Najprej umijemo nadsramje in nato dimeljski gubi. Z eno roko razpremo sramne ustnice, z drugo roko z enkratnimi potegi od spredaj nazaj umijemo spolovilo. Umivalno krpico za vsak poteg obrnemo in jo temeljito splaknemo. Namiljen genitalni predel splaknemo in skrbno obrišemo. Žensko obrnemo na bok in ji umijemo zadnjico.

Besedilo: Alojzija Fink, spec. patr. zdr. nege Sliki: Fink, Kobilšek; Zdravstvena nega pacienta pri življenjskih aktivnostih, Grafenauer založba, 2019.

Po končanem umivanju namažemo kožo s primerno kremo ali losjonom. Starostnika oblečemo in počešemo. Uredimo mu posteljo in ga namestimo v udoben položaj.

Kopanje in umivanje las

Kopanje je namenjeno čiščenju in osvežitvi telesa, uporabljamo pa ga tudi za pomiritev ali poživitev. K osebni higieni sodi tudi umivanje las. Lase umivamo, ko uporabnika tuširamo ali kopamo. Kadar to ni mogoče, jih umijemo v postelji. Umivanje las lažje izvajata dve osebi.

Pri osebah z demenco lahko pride tudi do odpora ali strahu pred vodo. V takem primeru svetujemo, da pri umivanju pomaga vedno ista oseba, čas umivanja pa prilagodi željam in navadam osebe z demenco. V primeru popolnega zavračanja umivanja, si pomagamo z mokro krpico, s katero umivamo postopoma dele telesa.

Ker je potek kopanja odvisen od pomičnosti osebe in je postopek umivanja las v postelji težje izvesti, svetujemo individualni razgovor, kjer vam bomo lažje podali informacije o sami izvedbi le-teh.

Nameščanje osebe pri hranjenju

 Kadar je oseba v sedečem položaju, je pomembno, da je kot v medenici, kolenih in gležnjih 90°, stopala pa naj bodo na tleh ali na trdi podlagi. V primeru, da ima oseba v postelji možnost elektronske postelje, vzdignemo naslon do sedečega položaja. Hkrati je nujno, da dvignemo vznožje, saj s tem preprečimo drsenje osebe po postelji navzdol. Kadar oseba v postelji nima možnosti elektronske postelje, so nam v pomoč vzglavniki, ki jih zložimo za hrbet osebe, da oseba sedi čim bolj zravnano. Pri tem oseba narahlo pokrči kolena, pod sednične kosti pa namestimo svitek brisače, kar služi kot varovalo proti zdrsu nazaj v ležeč položaj. Za stabilnejšo oporo hrbta lahko uporabimo tudi narobe obrnjen stol. Pozornost namenimo tudi položaju glave, ki mora biti vzravnana ali rahlo nagnjena naprej.

Oblačenje slabo pomične osebe

Pri oblačenju zgornjega dela najprej nagubamo rokav in ga povlečemo preko prizadete oz. poškodovane roke. Rokav povlečemo čim višje čez komolec. Nato oblačilo za hrbtom prenesemo na drugo stran in oblečemo še zdravo roko.

Kadar je oseba v postelji, prav tako najprej oblečemo prizadeto roko in nato zdravo, šele potem osebo nagnemo rahlo naprej in oblačilo povlečemo čez glavo.

Pri oblačenju spodnjega dela oblečemo najprej poškodovano nogo in nato zdravo, potem pa hlače povlečemo čez kolena. Nato osebo preko boka obrnemo na eno stran in povlečemo hlače preko zadnjice, nato ponovimo enako še na drugi strani.