Aktiven dan

Program Aktiven dan izvaja Zavod Aktivna starost, v sodelovanju s kineziologi Kinezio klinike d.o.o., in je namenjen predvsem starejšim, ki še bivajo doma, vendar se zaradi različnih ovir ne morejo zadovoljivo udeleževati aktivnosti zunaj doma, potrebnih za vzdrževanje ustrezne kakovosti življenja.

Cena programa je 45 € in se plača enkrat mesečno. Vpisnina 15 € se poravna enkrat letno. Prvi obisk je brezplačen. Za prijavo nas kontaktirajte.

Play Video

Program Aktiven dan poleg izboljšanega fizičnega stanja posameznika vpliva tudi na izboljšano psihološko stanje, kar omogoča oz. podaljšuje kakovostno bivanje doma, neodvisno od nujne pomoči bližnjih. Skrb za starejšo osebo je pogosto psihično, časovno in včasih tudi fizično zelo obremenjujoče za bližnje, ne glede na to ali so še v službi ali v pokoju.

V sklopu aktivnega dne starejši preživijo dan ob aktivnostih, ki
neposredno krepijo fizične in kognitivne sposobnosti ter širijo krog družbenih stikov. Na željo udeleženca lahko organiziramo tudi prevoz od doma do aktivnosti in nazaj. Program poteka dvakrat tedensko v dopoldanskem času in se konča s kosilom.

Okviren program

Sestavljen je iz niza povezanih aktivnosti — začne se s polurnim kofetkanjem, ko lahko udeleženci poklepetajo in se družijo. Sledi uvodno izobraževanje o ciljih dnevnih aktivnosti in pomembnosti aktivnega in zdravega življenja starejših.

Nato se začne telesna vadba, ki je naravnana individualno, kar pomeni, da posebej usposobljen kineziolog Kinezio klinike d.o.o. najprej presodi starostnikovo stanje in skupaj določita cilje — tako vsak posameznik dobi svoj vadbeni karton. Kineziolog med vadbo budno spremlja napredek posameznika in prilagaja zahtevnost vaj napredku. Tako starostnik izvaja čedalje zahtevnejše vaje in zmore vedno več.

Takšna vadba omogoča boljšo fizično pripravljenost, izboljša osnovne vitalne funkcije in nekatera že obstoječa bolezenska stanja ter pomaga pridobiti funkcionalno telesno sestavo, hkrati pa povečuje življenjsko energijo.

Po kratkem odmoru sledi aerobika možganov, to so delavnice kognitivne vadbe, ki preprečijo oziroma upočasnijo pešanje spominskih in drugih kognitivnih funkcij.

Program se konča s kosilom, ki je tudi dobra priložnost za druženje udeležencev. Za spodbudo ter lažje in prijetnejše izvajanje vseh aktivnosti ves čas skrbi tudi animator.

Pozitivni rezultati

Vsak udeleženec, ki to želi, lahko naredi tudi domačo nalogo, kar pomeni, da dogovorjeno aktivnost izvaja tudi doma ob dneh, ko program ne poteka. Namen je, da se starostnik tudi po odhodu domov preizkusi v raznih aktivnostih, ki jih na naslednjem aktivnem dnevu predstavi vsem udeležencem.

Obiskovanje in sodelovanje starejših v programu Aktiven dan ustvarja pozitivne rezultate, saj napredek opažajo tako sami starostniki kot tudi njihovi bližnji.

Prijava na Aktiven dan

Cena programa je 45 € in se plača enkrat mesečno. Vpisnina 15 € se poravna enkrat letno. Prvi obisk je brezplačen.

Polja označena z * (zvezdico) so obvezna. Program se izvaja v vseh DEOS Centrih (Trnovo, Črnuče, Medvode, Notranje Gorice, Gornji Grad, Zimzelena Topolšica, Cernica, Horjul.) Po prejetju prijave vam bomo na navedeni e-naslov prijavitelja poslali vse potrebne podatke za plačilo in dokončanje prijave.