Storitve

Aktivnosti in storitve za starejše, ki se razlikujejo glede na stanje starostnika, njegove potrebe in želje.

Svetovanje za svojce in zaposlene, ki želijo poglobiti svoje znanje o negi in oskrbi oz. nuditi pomoč starejšim na domu.

Izvajalcem programov in storitev za starejše nudimo možnost izobraževanja glede same izvedbe.

Storitve za starejše

Za starejše, ki še živijo doma, v vseh DEOS centrih omogočamo Aktiven dan, ki je inovativna oblika dnevnih aktivnosti. 

Junaki na domu se ukvarjajo z oskrbo starejših in tistih, ki potrebujejo pomoč in ne zmorejo več popolnoma sami poskrbeti zase.

Družabništvo, v katerem prostovoljec stanovalcu v  centru za starejše posveti nekaj svojega prostega časa in mu polepša dan.

Aktivno varstvo je namenjeno vsem, ki še živijo doma in zaradi delne nesamostojnosti potrebujejo pomoč pri osnovnih dnevnih opravilih. Program se izvaja pod strokovnim vodstvom, program pa vključuje tudi zajtrk, toplo kosilo in malico.

Namestitev starejših na turistični kmetiji je inovativna storitev, ki starejšim omogoča namestitve z aktivnostmi, ki spodbujajo njihove sposobnosti ter jim podaljšujejo kvaliteto življenja, teh pa se lahko udeležijo po svojih željah.

V primeru, ko starostnik ne more več v celoti bivati sam in potrebuje pomoč, je smiselno razmišljati o vselitvi v dom.  Za sprejem v lahko zaprosijo osebe, starejše od 65 let. Če razmišljate o odhodu v center starejših, je dobro, da ga prej obiščete.

V primeru, ko starostnik ne more več v celoti bivati sam in potrebuje pomoč, je smiselno razmišljati o vselitvi v dom.  Za sprejem v lahko zaprosijo osebe, starejše od 65 let. Če razmišljate o odhodu v center starejših, je dobro, da ga prej obiščete.

Družabništvo, v katerem prostovoljec stanovalcu v  centru za starejše posveti nekaj svojega prostega časa in mu polepša dan.

Individualno svetovanje

Se prvič soočate z nego ali oskrbo starejše osebe? Potrebujete nasvet, kako pravilno negovati in oskrbovati osebo (menjati inkontinenčni pripomoček, narediti posteljno kopel, umiti glavo, presesti osebo iz postelje na  invalidski voziček), ki sama ne zmore več v popolnosti poskrbeti zase? S svetovanjem želimo izboljšati kakovost življenja starejših, ki jih oskrbujejo svojci ali njihovi bližnji in za to niso ustrezno izobraženi, želji pa nuditi pomoč starejšim na domu.

Prav tako organiziramo Alzheimer Cafe, ki je namenjena svojcem oseb z demenco. Takšno sproščeno druženje omogoča izmenjavo in pridobitev informacij o sami bolezni ter izzivih, ki jih bolezen prinaša. Poleg svojcev so na druženju prisotni tudi strokovnjaki s področja demence, ki demenco tudi predstavijo.

Svetovanje za izvajalce

Izvajalcem programov za starejše in storitev pomoči na domu nudimo možnost svetovanja glede izvedbe aktivnosti, programov za starejše in ureditve prostorov. Na podlagi naših večletnih izkušenj in s tem pridobljenih znanj s področja organizacije takšnih programov, z veseljem delimo naša znanja in predloge z drugimi izvajalci podobnih programov oz. storitev pomoči na domu.

Prav tako smo na voljo z nasveti glede izbire in uporabe pripomočkov za starejše, ki olajšajo njihovo oskrbo ter njim samim omogočijo večjo samostojnost tako v domačem okolju kot tudi v primeru institucionalnega varstva.

Tehnike risanja

Z umetniki iz okolice Gornjega Grada se bomo v mesecu septembru 2022 učili tehnik slikanja, in sicer na zunanjih zelenih površinah DEOS Centra starejših Gornji Grad, ki ga obdaja značilna predalpska klima v neokrnjeni naravi. Ker se bo dogodek odvijal na prostem, bo termin vezan na ugodne vremenske razmere, okvirno pa bo dogodek potekal od 9. ure zjutraj in do poznega popoldneva. Točen termin bo objavljen naknadno.

Izobraževanje o sladkorni bolezni

Ob Svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga obeležujemo vsakega 14. novembra, vse od leta 1999 dalje, tudi letos v DEOS Centru starejših Notranje Gorice organiziramo izobraževanje o sladkorni bolezni. Ker se število sladkornih bolnikov vsako leto povečuje, predvsem na račun staranja prebivalstva ter nezdravega življenjskega sloga, bomo na izobraževanju govorili o zdravem načinu življenja in pa o zgodnjem odkrivanju bolezni. Točen termin bo objavljen naknadno.